sâmbătă, 28 martie 2015

Despre Paşte

Bună ziua ,E adevărat nu am mai postat de mult dar,asta nu mă opreşte să postez astăzi !Ei , şi azi am ales să dezbat o sărbătoare care urmează să ,, păşească şi pe plaiurile noastre ,,  , este vorba despre Paşte , o sărbătoare religioa anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în creștinism și iudaism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în antichitatea anterioară religiilor biblice ( conform Wikipedia ) . Bun , am înţeles şi această ,, definiţie ,, a sărbătorii .
Dacă ne gândim puţin ne putem da seama că această sărbătoare vine în întâmpinarea primăverii , ce înseamnă primăvara ? Înseamnă renaştere  şi oarecum această sărbătoare se pliază  pentru acest anotimp ! 
Paştele în Maramureş nu înseamnă doar mers la biserică şi stat la masă , în satele din Maramureş există o perioada de post ţinută obligatoriu , există persoane care ţin chiar şi post negru . În această pregătire sufletească şi trupească oamenii merg la biserică , se roagă şi ţin cu sfinţenie postul , urmând ca mai apoi să petreacă această sărbătoare în familie ! 
Bineînţeles că Paştele aduce cu el multe tradiţii care vin tocmai ca pregătirea pănâ la Ziua de Paşti să fie mai uşoară !
Vă doresc multă sănatate ! Şi de Paşti vă invit în Maramureş ! 
Cu respect , 
KE